professional

Bertina Mossel

massagetherapeut | coach | familieopstellingen

‘met elkaar, op weg naar onszelf’
Bertina Mossel

Het gegeven dat wij als mens een psycho-socio-somatische eenheid zijn fascineert Bertina Mossel enorm. De eerste stap om dit fenomeen te ontrafelen zet ze als verpleegkundige in verschillende velden van de zorg. Daarin wordt haar duidelijk dat het genezen van een ziekte of het leren omgaan met een beperking verder gaat dan het fysieke niveau.

De tweede stap maakt ze als ze, na drie jaar Zweden, terugkomt in Nederland. Ze volgt een hbo-opleiding aan Holos Academie voor Massagetherapie in Utrecht. Daar raakt ze vertrouwd met de holistische visie, die haar erg aanspreekt.

Deze visie laat haar inzien dat, het genezen van een ziekte of leren omgaan met een beperking, onderdeel is van een proces dat we als ‘bewustwording’ kennen. In dit proces wordt ons een pad aangeboden om de samenwerking tussen ziel en persoonlijkheid te ontrafelen en keuzes daarin te maken. Het helingsproces is in de ogen van deze zeer sensitieve en levenservaren vrouw, moeder en oma niet iets is wat alleen op individuele vlak plaatsvindt. Het is tevens een wisselwerking tussen het individu en de omgeving.

Jaartrainingen in familieopstellingen bij Academie Hypnos en in mensgerichte coaching vormen de derde stap. Als empathisch mensenmens ontwikkelt Bertina hiermee de tools om de verbinding te leggen tussen denken (psycho), omgeving (socio) en voelen (somatisch). “Uiteindelijk heb ik een combi weten te maken waarin het beste van alles samenvalt. Voor mij. Daarvoor maak ik ook gebruik van het GROK spel. Hiermee wordt een pallet aangeboden waarin emoties (geblokkeerde levensenergieën) en onvervulde behoeftes (tijdens onze afhankelijke fase) zichtbaar worden”, vertelt ze met de nodige passie. “Met beide factoren hebben wij in onze volwassenheid te maken.”

In de regel werkt ze met een opstelling om de energie van emoties en behoeftes vanuit onze eigen bron/kracht opnieuw te laten stromen en te voeden. Hierdoor kan de levensenergie een nieuwe weg volgen, waardoor verdere ontwikkeling in bewustwording mogelijk wordt. “Door hierin te bewegen wordt de ruimte ruimer dan we verwachten, met als gevolg dat we ons vrijer voelen om te worden wie we werkelijk zijn. Namelijk onszelf.”

‘wees jezelf; een origineel is altijd meer waard dan een kopie’

producties