Blog door Anne De Bruijn

een offer brengen

augustus 2023

‘Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself’― Rumi
Wat heb jij in overvloed? Wat kun jij offeren dat je medemens of moederaarde helpt? Een beetje tijd, een luisterend oor, de behoefte om je mening te ventileren, een troostende aanraking of knipoog naar een moeder in discussie met haar puberzoon. De vollemaan van dinsdag 1 augustus (20.31 uur) heeft als thema ‘overvloed’ en staat in het teken waterman, de gevoelige denker. Dit zet licht op je drang naar vrijheid, naar zusterschap, naar vernieuwing. Een volle maan nodigt uit naar binnen te keren en de balans op te maken. Hoe staat het met de realisatie van je wensen?

Steeds bewuster word ik me van de fasen van de maan en de invloed daarvan op mijn energie. Zo ook als ik intune op deze volle maan, die vele namen heeft: steurmaan, zwarte kersenmaan, graanmaan, rode maan, oogstmaan, enzovoort. De zwoelheid van zwarte kersenmaan spreekt me enorm aan. Het roept een gevoel van rijkdom, van overvloed op. Het brengt me bij de herinnering van de pruimenboom op de Franse camping in Suze la Rousse, waar iedereen gewoon van mocht plukken en genieten. Overvloed die gedeeld werd en ieder de keus gaf daar wel of geen gebruik van te maken. Dat laatste triggert me en ik voel een beklemming opkomen in mijn borstkast wanneer ik hierop doorvoel. Soms ligt het voor het oprapen, de hulp of het aanbod en toch pak ik het niet aan. Welke belemmerende overtuigingen of gedachte heb ik, waarin ik mag ontspannen, die ik liefdevol mag erkennen, zodat het mij en de ander dient.

ubuntu
a person is a person
through other people
i am because you are
i am because te ones before me

no one is an island

In mijn hart zijn de Afrikaanse filosofie ubuntu en mijn mentor Marianne Verrijt verbonden, zij draagt dit, onder andere in alle lessen die zij deelt, uit. De filosofie sluit voor mij aan op het spanningsveld van deze volle maan. Welke nieuwe levensstijl wens jij voor jezelf en geeft dit frictie met de wereld waarin jij leeft. Een prachtvraag die ik meteen minder leuk vind als ik hem zelf mag beantwoorden. Want, hoe comfortabel is het om de vraag niet te beantwoorden, dan kan alles hetzelfde blijven (energie leeuw in zon). Maar hoe groot is de roep om vrijheid en verbinding? Ubuntu vraagt om naar de gemene deler te kijken en jezelf te zien als onderdeel van het groter geheel en het groter geheel terug te zien in jezelf.

stand tall on the shoulders of your ancestors

We zijn door hen die eerst waren en dat alleen al geeft me steun. Het weten dat ik een heel legioen voorouders heb die op hun (eigen)wijze hun pad bewandelden, zorgt voor a humble feeling en verankert mijn innerlijke rust dat alles er al is en het aan mij is om dat te zien, te ervaren of te voelen. Deze zwarte kersenmaan vraagt om stil te staan bij wat je eerste oogst is deze zomer, waar ben je dankbaar voor? Het licht nodigt uit om de gewenste beweging, het aanwezige talent en het positieve van jezelf te zien in anderen. Want het is er al.

brief aan jezelf

Wil je dieper induiken op bovenstaande, dan nodig ik je uit om een brief aan jezelf te schrijven over hoe jij jezelf op een positieve manier herkent in je voorouders of familieleden. Wat voor gedrag lieten of laten zij zien dat je ook bij jezelf herkent? Welke talenten hebben zij net als jij? Welke mooie eigenschappen herken je bij hen en jezelf?

Misschien helpt het eerst even te mediteren of je favoriete muziek te luisteren, voordat je begint met schrijven. Creëer een moment voor jezelf door (een stuk tafel) op te ruimen en een kaarsje te branden, of misschien wel je oortjes in te doen met heerlijke muziek. Wellicht wil je aankondigen aan je omgeving dat je je even terugtrekt op je strandbedje. Ik wens dat het je brengt wat het mij bracht: een helder verwarmd hart.

Fijne zomer!

Anne

‘Hoe kun jij jezelf zien in anderen, hoe zie ik jou in je voorouders?’ ― Marianne Verrijt