Blog door Nicole Smolenaers

laat je licht schijnen

februari 2024

‘let your light shine so brightly, that you illuminate a pathway for others to see their way out of the darkness’ ― Stacey A. Maxwell
Het is opvallend hoeveel mensen in mijn omgeving de jaarwisseling stilletjes aan zich voorbij hebben laten gaan; nauwelijks iets gevierd hebben. Alsof het grote vuurwerk dit jaar nog moet komen. Natuurlijk is de shift naar het Aquariustijdperk al lang ingezet, maar gevoelsmatig staan we nu toch op de drempel van een nieuwe wereld. We schakelen over naar een hogere versnelling. Misschien voel je dit intuïtief ook, heb je een beetje lentekriebels, ervaar je weerstand of juist een gezonde spanning voor dat wat in het verschiet ligt. Maar hoe ga je daar het beste mee om als niets (nog) zichtbaar is?

We zitten middenin de diepgaande transformatie van ons bewustzijn. Langzaam maar zeker creëren we een nieuwe kijk op hoe wij de werkelijkheid zien en ervaren. En net als bij alle transities, overlappen het oude en nieuwe elkaar een tijdje. Dit zorgt voor wrijving, onrust en soms escalaties. Moeder aarde is uit haar benauwde positie los aan het breken; ze verhoogt haar lichtfrequentie en veel mensen reageren daar angstig op vanuit onzekerheid. Dit proces gaat nu eenmaal niet zonder slag of stoot.

geen evolutie zonder revolutie

Maar, vlak voor de ochtendgloren is de nacht het donkerst. De lotus stijgt op vanuit de modder en de feniks herrijst uit zijn as. Anders gezegd: geen evolutie zonder revolutie. En deze evolutie brengt ons van een beperkt ratio gestuurd perspectief naar een meer empathische benadering. Van macht en controle (ego) naar liefde en vertrouwen (hart). We gaan meer leven vanuit alignment en hechten meer waarde aan zingeving, betrokkenheid en eenheid.

Het licht aan het einde van de tunnel is veelbelovend. Alleen dient, zowel collectief als individueel, nog het een en ander opgelost te worden. De trillingsverhoging, waarop wij ons nu aan het afstemmen zijn, maakt oude en toxische energieën los die we mogen opschonen. Dat kan pijnlijk en confronterend zijn. Daarnaast kent iedere strijd medestanders en tegenstanders. Hoe weten we dan wat waar is en wat niet? Waar onze plek is?

weten wat onze weg is

Behalve naar een aantal tarotisten waarmee ik resoneer, kijk ik op YouTube regelmatig naar Wisdom Nuggets en (the teachings of) Dolores Cannon. Dit helpt me te reflecteren op wat ik voel, op wat mijn waarheid is en geeft me advies hoe ik het beste bij mezelf kan blijven. Grappig genoeg blijk ik dan vooral bevestiging te krijgen – iets wat ik zelf ook altijd zeg tegen mensen waarvoor ik tarotkaarten leg. Intuïtief weten we echt wel wat onze weg is, zeker wanneer we al bezig zijn met bewustwording. ‘What you seek is seeking you’, zou Rumi zeggen. We vinden de antwoorden op het moment dat we er klaar voor zijn deze te ontvangen of ze onbewust al geïntegreerd hebben.

navigatietips

Anyway, de belangrijkste tips om zo goed mogelijk door deze periode te navigeren, klinken je dus waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Tenminste als je je bezighoudt met persoonlijke (spirituele) ontwikkeling en/of goede stof. Als we deze aandachtspunten bewust inzetten, verbeteren we niet alleen onze eigen levenskwaliteit maar leveren ook een wezenlijke bijdrage aan de verhoging van het collectieve bewustzijn.

 1. laat het zijn
  Laat de emotionele ballast, die je vasthoudt in het verleden en in lagere energiefrequenties zijn. We leven in het nu en kunnen de geschiedenis niet veranderen, dus hoeven deze ook niet mee te sleuren. Het is wat het is. Laat de dingen daar waar ze horen.
 2. be the monk
  Probeer een neutrale positie in te nemen. Laat je niet verleiden tot drama, angst of negativiteit. Laat je ook niet meetrekken in massahysterie. In het oog van de storm is het stil. Daar kun je kalm blijven, liefdevol en oordeelloos observeren vanuit jouw kern.
 3. wat zou liefde doen?
  Voordat je een keuze maakt of ergens op reageert, stel jezelf de vraag: wat zou liefde doen? Omarm onvoorwaardelijke liefde en vergeving voor alles en iedereen. Kies voor compassie in plaats van competitie. Zo creëer je een rimpeleffect, waarin acceptatie en begrip sleutelwoorden zijn in plaats van afwijzing en weerstand.
 4. doorkruis het niemandsland
  Besteed niet teveel aandacht aan wat je achterlaat, maar focus op het licht. Het verval van oude systemen, conditionering en gehechtheden (die niet meer ondersteunend voor jou zijn) is onvermijdelijk. Neem dankbaar afscheid en maak ruimte voor het nieuwe, waarin je dat aantrekt wat beter resoneert.
 5. zoom out, zoom out, zoom out
  Ook ten tijde van angst en onzekerheid, twijfel en verdriet, is een silver lining te ontdekken. Concentreer je op het groter geheel, op de les en kijk naar de beste uitkomst voor alle betrokkenen. Je manifesteert je eigen realiteit, dus richt je energie niet op details en worstcasescenario’s, maar vertrouw erop dat het universum geen fouten maakt.
 6. aanwezig zijn
  Ben aanwezig en vriendelijk (daarvan is nog nooit iemand dood neergevallen). Kleine vriendelijke acties – een glimlach, iemand de straat helpen oversteken, een tas helpen dragen of een luisterend oor aanbieden – raken het hart vaak diep en verhogen daarmee ook haar frequentie. Dit kan wereldwijd golfbewegingen veroorzaken waardoor bruggen ontstaan.

magie van bewustzijn

Deze tips helpen je meer committed te zijn aan jouw weg, aan jouw waarheid. Je ‘klimt’ omhoog op de bewustzijnsladder, oftewel  Scale of Consiouness van Dr. David R. Hawkins. Dit geeft bescherming, zodat je niet (meer) in de valkuilen van de 3D-systemen en -conditionering stapt. Op een enkel vooruitvalletje* na. Hoe hoger ons bewustzijn, des te groter ons aandeel voor het collectief.

Uiteindelijk is alles en iedereen met elkaar verbonden. We zitten samen in dit grote transformatieproces – dat dit jaar een tandje bijzet – en we hebben allemaal een unieke rol te vervullen in dit grandioze kosmische schouwspel, daarom zijn we nu hier. Ik wens iedereen licht en liefde bij het vervullen van die taak.

Nicole

* voortuitvalletje = een moment van beproeving (kleine terugval), die meer en meer aan intensiteit verliest, op de weg vooruit, op de groeilijn.

‘there is always light; if only we’re brave enough to see it; if only we’re brave enough to be it’ ― Amanda Gorman