Blog door Nicole Smolenaers

leiden of lijden, het overstijgen van traditionele relatietemplates

juni 2023

‘love is not a relationship between two people it’s a state of mind’ ― niqui
Ik zou het van de daken willen schreeuwen.... Hallo wereld! Wakker worden! En daarmee doel ik niet op de ‘woke-beweging’ of een andere groepering die de bierkaai op wil om een boodschap te verkondigen. Nee, gewoon wakker worden. Vanbinnen. Diep binnenin jezelf je eigen kern laten ontwaken, zodat je vandaaruit kunt leven. Vanuit je ware essentie aanwezig kunt zijn en lief kunt hebben.

In het dagelijks leven, op feestjes en in werksituaties, observeer ik zo vaak mensen, luister naar wat tussen de regels door gezegd wordt. Soms voelt het alsof ik naar een nieuwe aflevering van een of andere soapserie of realityshow aan het kijken ben. Hoe vaak zetten we niet ’s avonds zo’n programma aan voor ‘leedvermaak’, terwijl we in feite in de spiegel kijken. Uitzonderingen daargelaten.

Zelf volg ik deze shows niet meer en kijk ook geen nieuws of discussieprogramma’s. Er is absoluut niets mis mee als je dat wel doet. Doe het dan alleen alsjeblieft bewust. Met een open blik. Zonder klakkeloos aan te nemen wat gezegd wordt en zonder meteen een oordeel te hebben. Laten we allemaal vooral blijven nadenken, blijven toetsen of dingen in lijn zijn met onze persoonlijke normen en waarden. Met dat wat wij diep van binnen voelen dat onze waarheid is.

de waan van alledag

Laten we ook wat vaker stilstaan bij alle rollen die we (onbewust) in de waan van alledag spelen. Want, we spelen allemaal een rol in de grote realityshow van dit leven. Maar, zijn we niet veel meer dan dat? Reikt ons bestaan niet veel verder dan de rol van bijvoorbeeld die drukbezette zelfstandige vrouw. De vrouw die jongleert met haar gezin, haar werk en haar gezellig sociale leven – dat vooral gezellig en luchtig moet zijn, want als het de diepte ingaat, begint het kaartenhuis te wankelen. Is dat echt het leven dat wij willen leiden (of lijden)?

Dit doet me denken aan de film ‘The Stepford Wives’, naar het gelijknamige boek van Ira Levin. Willen we allemaal zo’n veilig en voorspelbaar leven? Zijn we zo bang om daadwerkelijk contact te maken met anderen en bovenal met onszelf? En waarom roepen we dan massaal dat we allemaal een relatie willen met een oprechte, pure liefdesverbinding? Of zoeken we naar de heelheid buiten onszelf?

het vinden van ware liefde

Al die dramatische tv-shows gaan over relaties, over het vinden van ware liefde. Is het startpunt daarvoor niet een gezonde, oprechte, pure verbinding met onszelf? Zelfliefde? Kunnen we wel iets verlangen of verwachten buiten onszelf, waarmee we zelf niet eens resoneren?

En toch blijven we zo vaak ‘hangen’ in vaste relaties. Wellicht spelen emotionele en financiële veiligheid hierin een belangrijke rol, plus de angst om alleen en eenzaam te zijn. Ik vraag me af wat de werkelijke reden is voor mensen om te lang in slechte relaties te blijven of te snel in een – afhankelijke – relatie te stappen. Gelukkig gaan steeds meer jonge singles wel op zoek naar gelijkwaardige, duurzame relaties. Naar the perfect match op zielsniveau. Naar de authentieke connectie, die ons spiegelt, zodat we de diepste niveaus van (oud) trauma kunnen zuiveren, daadwerkelijk ons hart kunnen openen en de beste versie van onszelf kunnen worden.

relatietemplates in de nieuwe tijd

Terwijl dit thema me bezighoudt en ik me langzaam begin af te vragen waarom ik zo’n urgentie voel hier weer iets over te delen, stuit ik op een tekst van ascension guide Yvonne Bakker van The Essence of Life. Haar tekst gaat over het feit dat oude relatietemplates (3D) niet meer werken in de nieuwe tijd (5+D). “Je kunt geen 3D-relaties meenemen naar de Nieuwe Aarde, want de Nieuwe Aarde-relatie is totaal anders, dus wat heeft het voor zin om energie te verspillen aan iets waarvan je in je hart en ziel weet dat het niet zal werken”, zo schrijft ze begin juni op haar facebook.

Ik betrap me erop dat ik instemmend knik. Logisch, want zoals al eerder in een blog geschreven: wanneer wij onze frequentie verhogen en dus afstemmen op een andere trilling betekent dat ook dat liefdesrelaties een nieuwe vorm krijgen. Onze (klein)kinderen zullen zich anders met elkaar verbinden. Vanuit alignment. Vanuit het hogere zelf. Vanuit een verbinding gebaseerd op zielsintegriteit in dienstbaarheid voor het groter geheel. Dat gaat over meer dan de relatie tussen twee mensen.

Geboeid lees ik verder op Yvonne’s facebookpagina: “Het is een onjuiste overtuiging dat iemand een partner en partnerschap nodig heeft in zijn leven. Het partnerschap begint diep in jezelf, bij jezelf, net zoals ware liefde eerst bij jezelf begint. Want pas als je jezelf tot in de diepste schaduw en het hoogste licht kan liefhebben, kan je in dezelfde mate oprecht van een ander houden.” Voilà. Daar heb ik niets aan toe te voegen. Hooguit dat partners elkaar dan in de vorm volledig vrij kunnen laten, omdat ze zich vanuit onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen, op zielsniveau, met elkaar verbinden.

liefde wordt gevoeld in het hart

In zo’n relatie zijn tastbare kaders, regels en afspraken niet aan de orde. Teveel structuur en teveel woorden doen juist meer kwaad dan goed. Die oude programmering – waarin we in de derde dimensie (3D) relaties aangaan – heeft meer te maken met het feit dat wij duidelijkheid willen, zaken willen toetsen aan de conditionering en alles vaak (over)analyseren. Met ons hoofd (ego)! Maar liefde wordt gevoeld in het hart (ziel), niet bedacht in het brein!!!

Het overstijgen van deze traditionele relatietemplates is nodig om weer die oprechte, pure verbinding met onszelf te ervaren, waarin onze innerlijke mannelijke en vrouwelijke energie verenigd zijn. Waarin we in staat zijn om onze soevereiniteit te bewaren en tegelijkertijd volledig samen te smelten in een daadwerkelijk liefdevol partnerschap. Zonder dat het zoeken naar emotionele en financiële veiligheid of de angst voor eenzaamheid aan bod komen. Zonder bewuste of onbewuste voorwaarden. Zonder oude zielswonden en trauma’s op de ander te projecteren. Het is in feite een terugreis naar je ware zelf.

onontgonnen terrein

Deze nieuwetijdsliefde kent geen aardse voorbeelden. Er zijn geen wereldse woorden beschikbaar om deze relaties te beschrijven. Het is onontgonnen terrein. Alle oude rollen, archetypen en templates worden herschreven. Eeuwenoude trauma’s, kernwonden en blokkades worden geheeld. Echte zielsliefde beweegt en manifesteert zich in meerdere dimensies. Juist die energetische interactie zorgt dat frequenties in onze wereld verschuiven en verhoogd worden. De eerste zielsgeliefden (divine lovers) gaan ons op dit moment al voor en leveren een bijdrage aan de grote transitie, de evolutie van de mensheid.

Hoe meer we ons verstand (ego en angst) gebruiken om deze materie te begrijpen, des te verder we onszelf verwijderen van ons hart (liefde en vertrouwen), ons centrum van waarheid. Soms kan dit verleidelijk zijn, de weg van de minste weerstand. Zonder risico’s en confrontaties. Op de lange termijn is het absoluut doodvermoeiend en (zelf)destructief. Afterall, angst is een slechte raadgever. Ook schuilt het gevaar erin dat we onze eigen angsten en onzekerheden op anderen gaan projecteren. En daarmee processen stagneren.

Terug naar Yvonne: “Ga uit de menselijke mind en ga naar het Hart en de Ziel en het Goddelijke Weten van binnen en je zult ontdekken dat hoe meer je van binnen en van buiten verandert, hoe meer je door inwijdingen naar de hoogste waarheden geleid zult worden en deze zult leven en vervolgens het volmaakte Goddelijke Complement naar je toe zult trekken, dat alles zal vervangen wat je nu kunt bedenken of wensen.”

Samengevat in mijn eigen woorden: het enige wat we hoeven te doen, is ons openstellen en overgeven aan ons eigen hogere weten. Echt aanwezig zijn vanuit onze ware essentie en erop vertrouwen dat de weg zich als vanzelf ontvouwt. Oftewel: hoogste tijd om wakker te worden.

Nicole

‘life’s simple, we only need to open up our heart and mind to our soul’s knowledge and trust the universe to guide us’ ― niqui