Blog door Nicole Smolenaers

verbinden of binden

maart 2025

‘love in its purest form doesn’t make you suffer, attachment does’
In onze samenleving, die samenhangt van onuitgesproken regels, verwachtingen en conditionering, leren we meestal niet wat echt liefde is. We leren wat afhankelijkheid is. Gehechtheid. We zien liefde door de lens van onze (opgelegde) angsten, innerlijke wonden en behoefte aan zekerheid en veiligheid. Zijn we dan gebonden of verbonden? Verwarren we liefde dan niet met andere emoties? Angst versus devotie. Codependentie versus connectie. Controle versus intimiteit. Liefde kan toch alleen in vrijheid bestaan!?

Echte liefde kent geen angst. Liefde heeft geen spelregels en geen eisenpakket. Liefde is. Wanneer we aan iemand denken waarvan we zielsveel houden, krijgen we spontaan een glimlach op het gezicht en een warm vredig gevoel van binnen. Ongeacht de omstandigheden waarin de relatie zich bevindt. Liefde heeft namelijk geen bevestiging nodig en omarmt het onbekende.

Gehechtheid geeft een gevoel van onrust wanneer de ander anders op ons reageert dan verwacht, of wanneer hij/zij even wat meer afstand neemt. Als we denken dat we niet zonder onze liefdespartner kunnen leven, heeft dat – in alle eerlijkheid – weinig met liefde te maken. Dat gaat over gehechtheid; een emotioneel geconditioneerde staat van zijn, die niettemin erg sterk kan zijn. Soms zelfs obsessief. Liefde daarentegen zal zich nooit in een ander verliezen. Of zichzelf verliezen in pogingen om een ander voor zich te winnen of vast te houden. Liefde is de onophoudelijke stroom van energie die constant blijft wat er ook gebeurt.


wie ben jij zonder je liefdespartner?

Als het antwoord op deze vraag ons schrik aanjaagt, mogen we waarschijnlijk nog een aantal schaduwkanten onderzoeken. Waar voelen we ons nog onzeker? Hoe staat het met onze eigenwaarde? Met onze verwachtingen die we buiten onszelf leggen of waarvan we vinden dat de ander daaraan moet voldoen? Liefde zet ons aan het werk. Het raakt en triggert, spiegelt en doet pijn. Het schuurt om ons te ontwaken. Liefde is niet makkelijk, omdat ware liefde de pijnstukken blootlegt waaraan we nog mogen werken. Want, dat is de enige manier om echt van onszelf te gaan houden. En zelfliefde trilt op de hartfrequentie waarmee we liefde, compassie en positieve energie uitstralen en naar ons toehalen. In overvloed.

Liefde zonder verwachtingen en voorwaarden betekent dus niet dat we harder moeten worden om pijn te vermijden of emoties te onderdrukken. Integendeel. Het betekent dat we liefde onvoorwaardelijk kunnen laten stromen. Een liefde van zijn in plaats van afhankelijk van wat de ander wel/niet doet. Een liefde die ruimte en vrijheid geeft in plaats van helderheid en controle wil. Als liefde niet vrij mag zijn en we eisen aan onze partner stellen, dan zijn we aan het onderhandelen. Op zich prima, wanneer beide partners bewust daarvoor kiezen.


afhankelijkheid en gehechtheid

Zuivere hartsverbindingen kunnen we echter niet vastleggen in een (huwelijks)contract. Dat is niet iets wat we ons kunnen toe-eigenen. Hoe harder we het vast willen grijpen, hoe meer het tussen onze vingers weg zal glippen. Liefde is niet iets wat je bezit, maar iets wat je ervaart! Afhankelijkheid en gehechtheid gaan gepaard met een (gewenst) eindresultaat. “Als hij/zij van me houdt, doet hij/zij dit. Hij/zij moet me aandacht geven. Hij/zij moet dezelfde normen en waarden hebben.” Zo proberen we iemand te veranderen, te vormen. We geven dan om iets terug te ontvangen.

Waar blijft dan de ruimte voor liefde? Wanneer we controle willen, zekerheid en garanties, dan overheerst de angst – niet het vertrouwen. Terwijl vertrouwen juist de liefde voedt. Het begint bij de ander zien voor wie hij/zij werkelijk is, dat te waarderen en lief te hebben. Volledig vrij in het moment. We verbinden ons uit liefde als we oprecht van iemand houden, maar hebben de ander dus niet nodig. Niet om te zijn wie we zijn en niet om het leven te leiden wat we wensen. Liefde is iets wat we diep in onszelf cultiveren door oude angsten, innerlijke wonden en trauma’s te helen.


in organische flow

In echte vriendschappen spelen deze pijnpunten vaak geen cruciale rol. In ieder geval niet als megatrigger. Als de connectie – de spreekwoordelijke klik – door beiden ervaren wordt, laten we elkaar in de regel helemaal vrij. Zolang er eerlijkheid en wederkerigheid is, laten we deze relaties ontstaan in een natuurlijke cadans; in organische flow. Niemand houdt de score bij. In het volste vertrouwen staan we elkaar alle vrijheid en ruimte toe, omdat we weten dat het oké is en goed voelt.

Waarom hanteren we dan andere maatstaven als het gaat over liefdesrelaties. Waarom voelen we ons dan ineens zoveel meer kwetsbaar, dat we krampachtig proberen de verbinding veilig te stellen. Te binden….

Veiligheid is slechts een illusie. Mensen ontwikkelen zich non-stop. Gevoelens veranderen. Het leven kan in een seconde compleet anders worden. Een ander mens kan ons nooit 100% garantie geven. Wij kunnen dat ook niemand geven. We kunnen alleen (in alle vrijheid!) voor de liefde kiezen. Telkens opnieuw. Haar waarde ligt in de rauwe diepte en intensiteit, niet in de continuïteit van de status quo. Het is de ruimte tussen de cellen die steeds verder opengaat, waar geen body meer is, alleen nog maar een oneindige stroom aan zachte energie.

liefs, Nicole
‘i love you as you are, not as i need you to be’