Blog door Nicole Smolenaers

voelen of denken

augustus 2021

‘intuïtie is een heilig geschenk en ratio haar trouwe dienaar’― Carl Gustav Jung
Een paar weken geleden had ik een zoomsessie met een mastermindcoach. Zij vertelde mij dat ik mijn hele leven al intuïtief leid, dat mijn ego daar nauwelijks invloed op heeft en dat ik slechts twee keer keuzes tegen mijn gevoel in heb gemaakt. Hoewel ik deze gebeurtenissen niet direct kan pinpointen, weet ik dat ik soms bewust niet naar mijn ingevingen luister, omdat dat in het moment het beste voelt. Of is dat dan weer intuïtie? Ik vaar heel natuurlijk op mijn innerlijke kompas en toch heb ik (blijkbaar) nog bevestiging nodig, twijfel soms tussen voelen en denken. Vraag jij je ook af wanneer je intuïtie aan het woord is en wanneer je gedachte?

Luister naar je hart want dat klopt! Volg je gevoel! Vertrouw op je intuïtie! We kennen alle kreten wel. Ze klinken zo logisch en toch is het zo verdomde lastig om dit echt te pakken, om hier echt naar te leven. Want, wanneer zit je in je hoofd en wanneer hoor je werkelijk jouw innerlijke stem? Als we deze stem in onszelf waarnemen, vertrouwen we hier dan blindelings op of gaan we met ons verstand de dialoog aan? Niet alles wat gemeten wordt is waardevol en niet alles wat waardevol is kan gemeten worden! Intuïtie is een permanente verbinding met het onderbewuste.

die eerste gedachteflits

Het is de eerste ingeving, die gedachteflits die we spontaan ontvangen. (Bij mij gebeurt dit vaak als ik onder de douche sta en mijn hoofd dus even helemaal leeg is.) Zodra we over zo’n inval nadenken, gaan we deze analyseren, rationaliseren of verdoezelen met emoties. Omdat er geen aantoonbare reden of verklaring voor is, drukken we de verkregen informatie naar de achtergrond, negeren het. Jammer, want hiermee saboteren we zelf ons zesde zintuig.

Vooral in de westerse wereld zijn we zo geconditioneerd om beslissingen te nemen en doelen te stellen vanuit ratio. We ‘moeten’ ons gezond boerenverstand gebruiken. Terwijl we veel steviger in onze schoenen staan wanneer we ons verstand gebruiken om ons gevoel te begrijpen, denken en voelen laten samenwerken: the best of both worlds!

Maar wat is intuïtie nu precies? Meestal wordt het omschreven als het vermogen om iets acuut te begrijpen, zonder bewust te redeneren. Het is dat onderbuikgevoel dat ons bijvoorbeeld vertelt dat ergens iets niet klopt, de aanhoudende drang om contact op te nemen met iemand (die daar dan net behoefte aan heeft) of de onverwoestbare overtuiging dat een bepaald iets nog ons pad zal kruisen (een studie, een huis, reis et cetera).

intuïtie spreekt zuivere taal

Belangrijke kanttekening: intuïtie spreekt zuivere taal (niet geheel toevallig de pay-off van mijn tekst- en communicatiebureau). Het is een neutraal innerlijk weten. Het bekende kwartje dat valt, de realisatie die ons bewustzijn doordringt op het moment dat alle puzzelstukjes op hun plek vallen terwijl wij mentaal en fysiek rustig zijn. Zolang een vraag ons angst inboezemt, gevoelens van paniek of verdriet bij ons oproept, is niet onze intuïtie aan het woord, maar overheersen onze emoties.

Intuïtie is een weten, waar we met de beste wil van de wereld niet omheen kunnen. We kunnen vanuit allerlei overtuigingen, angsten en bezwaren dit weten overrulen maar diep vanbinnen, in our heart of hearts, kennen we het antwoord. Als onze ratio zijn gelijk wil halen, liggen we vaak nachten te woelen en blijven onze gedachten zich herhalen. Intuïtie verspilt daar geen tijd en energie aan, ze is veel oplossingsgerichter en uit zich heel duidelijk, liefst in een oneliner.

Alle argumenten waarmee we onze intuïtie te lijf gaan, komen voort uit oude, pijnlijke ervaringen, angst voor teleurstellingen of do’s & don’ts die we geleerd hebben. De redenen voelen vaak zwaar en negatief, terwijl – zoals gezegd – intuïtie neutraal is. Intuïtie kent eveneens geen verleden of toekomst. Het is in het nu en het voelt kloppend.

de innerlijke kompas

We maken allemaal gebruik van deze innerlijke kompas die zich op vijf manieren kenbaar kan maken. Meestal komen alle intuïtieniveaus in meer of mindere mate aan bod. Mentale intuïtie spreekt via de taal van gedachten, innerlijke beelden en stemmen, associaties, verbeeldingskracht en dromen. Fysieke intuïtie vertaalt zich in lichamelijke sensaties (kippenvel, rillingen, misselijkheid et cetera). Emotionele intuïtie uit zich door gevoelens van bijvoorbeeld onrust, vertrouwen, sterke vermoedens en opwinding. Omgevingsintuïtie geeft boodschappen door via voorwerpen, gebeurtenissen en tekenen, zodat we ineens een inzicht krijgen. Met spirituele intuïtie kunnen we informatie opvangen, zonder enige informatie vooraf. Dit houdt in dat we tijd en ruimte anders ervaren dan gebruikelijk. (bron: ‘Intuïtie is de hoogste vorm van intelligentie’, WantToKnow.nl/be)

We kunnen onze intuïtie verder aanwakkeren door ons bewust te worden van de manier waarop wij ingevingen ontvangen en deze leren te herkennen. In het begin zal het ratio danig in de weg zitten en krijgen we niet de bevestiging die we zoeken. Maar oefening baart kunst.

vijf tips om je intuïtie te trainen:

    1. schrijf dagelijks een intuïtieve ingeving op en noteer ook de uitkomst

    1. toets ook je emoties bij deze spontane gedachten of ingevingen

    1. train jezelf in het bewust worden van je fysieke reacties (hoe reageert je lijf)

    1. spreek met jezelf af dat je op een gegeven tijdstip het antwoord weet

    1. zoek ontspanning en kom uit je hoofd, dan sta je het beste open voor je intuïtie


Never ever stop listening to your heart
It’s our most valuable inner source
The mind solely exists to understand her motives
Never ever to overrule her wisdom
Because our heart of hearts simply knows

That’s why every time i close my eyes and think of you
My heart puts a smile on my face

Nicole

‘intuition is the whisper of the soul’ ― Jiddu Krishnamurti