Waarnemen is iets dat we als vanzelfsprekend aannemen. Dat is voor iedereen toch hetzelfde, zou je denken. Toch kan ‘de een’ iets scherper kijken en hoeft bijvoorbeeld geen bril op en ‘de ander’ kan net wat zuiverder horen en merkt meteen wanneer een liedje vals gezongen wordt. Van deze kwaliteiten ben je je vaak niet bewust, omdat je daarvoor geen diploma hebt hoeven halen.
Als je heel goed kan horen doe je misschien iets met muziek. Als je heel goed kan ruiken dan past iets met geuren, zoals koken, parfum of een chemisch bedrijf, goed bij je. Soms vind je het niet belangrijk en doe je niets met deze kwaliteit. Vaak geldt dat hoogsensitieve personen (HSP) een hoog waarnemend vermogen hebben, ook op het gebied van emoties en intuïtieve zaken. “Omdat ik dat niet wist, heb ik alles gedaan om me aan te passen naar ‘hoe het hoort’, zodat ik het gevoel had erbij te horen. Terwijl ik soms blijkbaar een andere aanpak nodig heb”, aldus Hanneke Hoens. Deze ervaringsdeskundige en personal coach/trainer is volledig gespecialiseerd in het coachen van (hoog)sensitieve mensen. Haar doel is mensen hun mogelijkheden maximaal te laten benutten.
Niet alleen het waarnemingsvermogen van HSP’ers is anders, het brein verwerkt alle informatie en prikkels ook anders. “Inmiddels ben ik me daarvan bewust en kan ik daar heel goed mee omgaan. Ik wil hierover graag een stukje kennis met je delen, maar nog belangrijk is kijken wat jij bij jezelf herkent. Dit kan inzicht geven in welke aanpak en manier van leven het beste bij jou past.”