Blog door Nicole Smolenaers

wijs nooit naar een ander

december 2021

‘teach us love, compassion and honor that we may heal the earth and heal each other’ ― Ojibwa prayer
Voor Native Americans bestaat slechts één ziekte waarvoor maar één remedie is: de verbinding met jezelf herstellen. In de regel word je ziek wanneer je te ver van jezelf afgaat, wanneer je niet meer naar je gevoel, je intuïtie of lichaam luistert en niet meer relativeert vanuit een hoger perspectief. Als je in alignment bent (hoofd, hart en lijf op één lijn) ben je in balans en houd je je weerstand op peil, zodat je niet zomaar ziek wordt. Het is natuurlijk een utopie dat je continu in dit stadium kunt verkeren. Maar je kunt daar wel naar streven, omdat dit het leven een stuk aangenamer maakt

De les is eigenlijk heel simpel: blijf bij jezelf en houd alles bij jezelf. (Zelf)genezing creëer je door thuis te komen in jezelf; echt aanwezig te zijn in je kern. Zoals in de vorige blog uitgelegd: als jij daadwerkelijk de weg van je hart – van je ziel – volgt, ben je in balans, in harmonie, en komt alles (bijna) vanzelf. Dan leef je vanuit flow. Je hart, geest en lijf zijn dan uitgelijnd, congruent, in overeenstemming. In deze staat van zijn ervaar je geen excessen, niet linksom en niet rechtsom. Je ben all-één.

De enorme polariteit die op dit moment in de hele wereld voelbaar is, bewijst dat mensen in groten getale de verbinding met zichzelf kwijt zijn. Want, zowel de extremen aan de ene kant als de tegenovergestelde extremen komen beide niet vanuit alignment. In alignment zijn we één en maken allen deel uit van het groter geheel (allen voor één en één voor allen). Vanuit die positie heb je meer dan voldoende empathie om alle standpunten niet alleen aan te horen, maar ook daadwerkelijk te begrijpen, zonder daarin een keuze te (moeten) maken. Iedereen worstelt met eigen stukken.

ervaren, observeren, laten, stromen

Thuiskomen in jezelf betekent dat je echt gaat voelen wat zich aandient, aan emoties, gedachten, reactie-impulsen, fysieke sensaties enzovoort. Alleen verzet je je daar niet tegen. Je ervaart, observeert en laat het zijn, zodat de energie kan doorstromen. Yes, it’s that simple! Alhoewel…. het vergt behoorlijk wat oefening om dit onder de knie te krijgen en je wordt keer op keer met jezelf (je ego) geconfronteerd.

Jij bent een magneet. Jij trekt aan wat je uitzendt. Wijs daarom nooit met een vinger naar een ander, want dan wijzen er drie naar jou. Ooit van dit gezegde gehoord? Voordat je je afvraagt waarom een ander iets wel/niet doet, betrek die vraag eerst even op jezelf. Wat zegt dit (over) jou? Als een ander jou niet ziet of erkent, zie jij jezelf dan wel echt? Geef jij jezelf die erkenning? De hele f#cking buitenwereld weerspiegelt jouw binnenwereld. Altijd! (read that again.)

we creëren onze eigen werkelijkheid

Ongelofelijk hè, hoe de wereld in elkaar zit. Ook ik ben nog steeds a work in progress. Maar als je dit voor waarheid kunt aannemen, snap je dat we allemaal onze eigen werkelijkheid creëren. Deze realisatie vergt een rigoureus omdenken. If you were born into a world you dont belong, you were born into it to change it! Dus, stap uit de (gedeeltelijke) slachtofferrol, geef jezelf de spreekwoordelijke schop onder je reet en clean up your act. Heel jezelf en ben ‘the change’ waarnaar je zo verlangt, stapje voor stapje. Laat je voeden door onvoorwaardelijke liefde, door jezelf dienstbaar te zijn.

Probeer je er bewust van te zijn dat iedere keer als jij een ander ergens de schuld van geeft, jij de boodschap/les ontwijkt en niet naar jezelf kijkt of wilt kijken. Communiceer open en eerlijk, without blaming or shaming. Houd het bij jezelf, overkom de obstakels – aangeleerde patronen, verdedigingsmechanismen of overgedragen thema’s binnen familielijnen – en maak opnieuw verbinding met jezelf. Want, ook deze verbinding zal dan weerspiegelen in je buitenwereld. Vanuit een plek van (zelf)liefde, van zuiverheid.

de magie ligt in jezelf

Stel je eens voor wat een bijzonder hartverwarmend nieuw jaar, vol frisse energie en nieuwe mogelijkheden, we neerzetten wanneer we allemaal massaal voor deze intentie gaan. Wij houden zelf de toekomst in handen. De magie ligt niet buiten jezelf, maar in jezelf. ‘You already possess everything necessary to become great’, zoals de Native American Crow tribe beweert. Je hoeft alleen maar jouw aandeel (jouw zielenmissie) op te pakken. Heb het leven lief en het leven zal jou liefhebben!

Ik hoop met heel mijn hart dat dat het komende jaar een rimpeleffect teweeg zal brengen.

Nicole

‘faith is taking the first step even when you can’t see the whole staircase’ ― Martin Luther King, Jr.